Verschil uitvaart en overlijdensrisicoverzekering

Bent u benieuwd wat het verschil is tussen een uitvaart en overlijdensrisicoverzekering? Doorgaans denken consumenten dat deze verzekeringen hetzelfde inhouden, echter verschillen de 2 fors van elkaar. Beide verzekeringen zijn levensverzekeringen, echter is het doel van de verzekering zeer verschillend.

Uitvaartverzekering

De uitvaartverzekering kan afgesloten worden om de kosten van de uitvaart te dekken. Deze verzekering wordt voor het leven afgesloten en keert bij overlijden het verzekerde bedrag uit, of regelt de uitvaart met de bijbehorende producten en diensten. Het uitgekeerde bedrag mag enkel gebruikt worden voor de uitvaart te bekostigen en niet voor andere zaken. Deze verzekering wordt doorgaans afgesloten om de nabestaanden niet te belasten met de kosten die een uitvaart met zich meebrengen.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering keert ook uit bij overlijden. Echter heeft de overlijdensrisico verzekering maar een beperkte looptijd, dit is de looptijd die u zelf vooraf afgesproken heeft en is doorgaans tot maximaal 30 jaar geldig. Een overlijdensrisicoverzekering wordt veelal afgesloten om de nabestaanden wat meer financiƫle ruimte te geven. Hierbij kunt u denken aan de inkomsten die wegvallen bij het overlijden van een partner. De begunstigde van de polis is dan ook vrij om zelf te bepalen wat er met het uitgekeerde geldbedrag gedaan wordt, meestal wordt de hypotheek hiervan afgelost. Tevens kunt u zelf een bedrag kiezen om te verzekeren, meestal gaat dit om hoge bedragen. Aan de hand van dit bedrag wordt dan ook de premie bepaald.

Premieverschillen

Een uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering verschillen fors in premie. De uitvaartverzekering is over het algemeen en stuk goedkoper gezien de looptijd vaak onbeperkt is en doordat het om een lager bedrag gaat wat de verzekeraar uit dient te keren. Vergelijk daarom goed deze twee vormen zodra u erover nadenkt een van de varianten af te sluiten.